Matkustaminen ja dieetti, kuinka se onnistuu?

Stockholm 2016

Olen töideni puolesta reissannut viimeiset viisi vuotta melko tiuhaan tahtiin niin Suomen sisällä kuin lähivuosina myös ulkomaillakin. Ensimmäisellä kisadieetilläni vuonna 2013 tein mm. festareille sijoittuvaa promokiertuetta sekä erilaisia tuotekoulutuksia ympäri Suomea. Silloin kannoin hyvinkin tunnollisesti matkatavaroideni lisäksi joka paikkaan myös Sixpack-bagissäni kotona grammalleen punnitut valmiiksi tehdyt annokset mukanani.

On my way to Columbus last year

Ongelmaksi toisinaan muodostui Sixpack-bagin kylmäpussien uudelleen jäädytys sekä pidemmäksi aikaa lähtiessäni myös valmiiksi tehtyjen annosten säilyvyys. Ratkaisin asian joko soittamalla tulevaan hotelliini etukäteen ja tiedustelemalla mahdollisuutta lainata pakkasta jääpussien uudelleenjäädyttämistä varten (joka kerta onnistui) tai vaihtamalla riisit ja kanat ”kuivamuonaan”, eli riisikakkuihin ja kalkkunaleikkeeseen jota nyt on jokaisessa kaupassa saatavilla. Tällöin pakkasin kotoa mukaani vain lisäravinteet, vitamiinit sekä ruoka vaa’an. Vuonna 2014 taisinkin syödä dieetillä ollessani kokonaisen kuukauden putkeen riisikakkuja ja sitä kalkkunaleikettä reissussa ollessani, heh.

..So I ate at the airport’s security 😀

Ulkomaille matkustaessani käsimatkatavaroissa olevien ruokieni taival on toisinaan katkennut lentokentän turvatarkastukseen, mutta heraproteiinini ja proteiinipatukat ovat aina pääseet läpi joten toisinaan olen sitten ostanut kentältä riisikakkuja ja salaattia täydentämään näitä menetettyjä aterioitani. Toisin sanottuna, koskaan siis ei ole aidosti tullut sellaista tilannetta, että en olisi saanut syötyä täysin ruokavalioni mukaan, jos näin olin päättänyt toimia.


Hotel brekkie at Amsterdam

Itse en siis usko siihen että matkustaminen tai dieetti sulkisivat jompi kumpi toisiaan pois millään lailla, vaikka monet näin tuntuvat ajattelevankin. Myös ulkona on mielestäni täysin mahdollista syödä, jos ravintolassa on tarjolla dieetin mukaisia raaka-aineita. Toki monesti kustomoiduista annoksista saa maksaa hieman listan annoksia enemmän, mutta toisaalta ulkona syöminen tuo mukavaa vaihtelua dieettiläisen arkeen. Tietysti kokemattomammalle dieettajalle varmin tapa pitäytyä ruokavaliossaan on kantaa omat, itsetehdyt ruuat mukanaan, mutta jo kokeneemman dieettiläisen on helppo pitäytyä makrojen sisällä vaikka silmämääräisesti joutuisi joskus ruokiaan arvioimaankin.

Photo by Petri Mast

Muutama vinkki matkustelevalle dieettaajalle:

 • Varaa aina mukaan valmiiksi mitattua/punnittua sekä pussitettua heraproteiinia. Minigrip-pussit toimivat tässä loistavasti. Kirjoitia pussin kylkeen heraproteiinin paino. Pusseja kannattaa myös varata hieman yli tarpeen, jotta esimerkiksi lentokentän turvatarkastuksessa menetettyjen ruokien proteiinit on helppo korvata. Heran seuraksi kannattaa tietysti pakata mukaan myös yksi sheikkeri.

 • Mikäli jauheiden punnitseminen ja pussittaminen ei innosta, pakkaa mukaan valmiita annospusseja. Itse käytän paljon FASTin Pudding-pusseja, jotka ovat valmiiksi pakattu 30 gramman annoksiksi.
Portion packed FAST Chocolate Pudding
 • Pakkaa myös ruokavaaka mukaasi, mikäli sellaista käytät. Tällöin vältyt arvailulta parhaiten. Pakkaa lisäksi vaakaan sopivat varaparistot.
 • Minigrip-pusseissa kulkee kätevästi myös treenijuomat, vitamiinit yms. Kirjoita vain pussin kylkeen esim päivä tai kellonaika tai mitä pussi sisältää. Vitamiineille on toki olemassa myös eri lisäravinnefirmojen tekemiä ”dosetteja” jonne voit myös vitamiinisi säilöä. Eivät yllätyksekseni ole koskaan herättäneet yhdessäkään turvatarkastuksessa kenenkään virkailijan mielenkiintoa.
 • Kanna aina omaa vesipulloa mukana, sitä on helppo täyttää ja kun pullon koko pysyy vakiona, sinun on helpompi seurata vedenjuontisi määrää. Vesipullon ollessa koko ajan saatavilla sinun on myös helpompi pitää huolta riittävästä nesteytyksestä.
At FIBO 2016
Cologne

Amsterdam
 • Vaihda makrojen sisällä ruoka-aineita helpommin säilyviin ja kuljetettaviin. Esimerkiksi öljy pähkinöihin tai avokadoon, riisit riisikakkuihin ja kana tölkkikanaan jne. Mikäli et ole varma, miten ja mitä ruoka-aineita voit vaihtaa, valmentajasi auttaa sinua varmasti tässä.
 • Pakkaa mukaan myös valmiita proteiinijuomia. Ovat käteviä jos vesipistettä ei ole lähellä. Huomaa kuitenkin että koneeseen ei saa viedä yli 100ml nesteitä, joten pakkaa ne ruumaan menevään laukkuun tai osta vasta lentokentältä, turvatarkastuksen jälkeen.
FAST Protein Milkshake
 • Mikäli et halua tai voi ottaa ruokavaakaa mukaan, punnitse valmiiksi ja kirjoita ylös syömiesi eri ruoka-aineiden kypsäpainoja tai niiden lukumääriä (toimii tietysti vain samankokoisissa ruoka-aineissa kuten riisikakuissa, ei esim perunoissa), jotta saat tehtyä oikean kokoisia annoksia pelkästään laskemalla. Esimerkiksi paljonko yksi riisikakku painaa ja kuinka monta riisikakkua ruokasi sisältämä hiilihydraattiannos on, taikka kuinka suuri yksi 125g annos kypsää kanafilettä suurinpiirtein on tai kuinka monta kananmunan valkuaista yksi proteiiniannoksesi on. Tietysti luku ei ole täysin tarkka grammalleen, mutta helpottaa kovasti arvioinnissa jos sellaiseen tilanteeseen joutuu. Tarkinta on tietenkin punnita ja pussittaa mahdollisimman paljon ruoka-aineita etukäteen.
Arlanda airport
 • Monista ravintoloista pystyy myös tilaamaan kustomoituja annoksia, esimerkiksi kanafile salaatilla, johon on helppo lisätä oikea määrä omia riisikakkuja hiilihydraatin lähteeksi mikäli riisin punnitseminen ei ravintolassa jostakin syystä onnistu. Ravintoloissa on kyllä pääsääntöisesti aina ruokavaaka, joten yleensä sekin onnistuu. Erityisesti silloin onnistuu tilaaminenkin parhaiten, kun ravintolaan soittaa etukäteen.
Radisson Blu Cologne
 • Pakkaa matkalaukkuun tölkkikanaa tai tai tonnikalaa sekä riisikakkuja varmuuden vuoksi. Ovat todella käytännöllisiä ja nopeita kiireisenkin päivän aikana. Pakkaa myös haarukka ja kannellinen muovikippo, jotta syöminen onnistuu siistimmin ja voit ottaa annoksen tarvittaessa hotellilta mukaasi.
Monarch chicken fillet is super easy to take with.
 • Hyödynnä ruuillesi hotellihuoneen minibaari. Soittamalla etukäteen hotelliin saat sen myös valmiiksi tyhjennettynä.
 • Varaudu myös soveltamaan. Toisinaan turvatarkastuksessa joudut luopumaan valmiista punnitusta annoksestasi, tai huomaat unohtaneesi jonkin ruoka-aineen kotiin. Keskity silloin tilanteen tuskastelun sijaan kehittämään luovia ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Tällöin ylimääräiset valmiiksi pakatut hera-annokset tai riisikakut ja tölkkikanat tulevat tarpeeseen. 😉
Fitness Classic 2016 😉
Toki dieetillä matkustettaessa ruokavaliossa pysymiseen tarvitaan hieman lisävaivaa sekä päättäväisyyttä ja joskus jopa ongelmaratkaisukykyä, mutta itse ajattelisin sen niin että jokaisella dieetillä on varmasti jokin tavoite tai päämäärä, ja mikäli se on dieettaajalle tärkeä niin tämä pieni lisävaiva tuskin haittanee. 🙂 
At Finnair airplanes you can buy oatmeal nowadays 🙂
Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä! 🙂 Oikein mukavaa ja aurinkoista tiistaita!
Maiju